Artikkeleita Eheästä Opista


Eheän Opin Artikkeleita

Olga Ovchinnikova: Miksi Uskonnot Rakentavat Muureja?

Miksi uskonnot rakentavat muureja?
Lapsuudessani sain kokea jotain, mitä aikuisetkaan eivät ole pystyneet selittämään. Jäin jo silloin ihmettelemään, miten vähän ihmiset yleensä tietävät maailmastamme ja siinä toimivista voimista. Kun Neuvostoliiton romahduksen jälkeen tuli uusi uskontojen nousun kausi, kiinnostuin kristinuskosta. Kotikaupunkiini Minskiin avattiin uusia katolisia, ortodoksisia ja protestanttisia kirkkoja. Luin uskonnollista kirjallisuutta, kävin jumalanpalveluksissa, kyselin papeilta ihmisistä ja maailmankaikkeudesta.
Moniin kysymyksiin sain uteliaisuuttani tyydyttäviä vastauksia, mutta ihmettelin joitakin käytäntöjä. Esimerkiksi sitä, miksi samaan uskontoon kuuluvat suuntaukset ovat rakentaneet ympärilleen korkeat ylitsepääsemättömiltä näyttävät muurit, joilla 'totuutta suojellakseen' erottivat itsensä toisistaan, muista uskonnoista puhumattakaan. Miksi totuutta pitäisi suojata? Eikö juuri se suojaa meitä? Entä voiko totuus tahrautua, jos se on Totuus?

Ja sitten tapasin Ihmisen
Hänen maailmankatsomukseensa mahtuivat tasavertaisesti erilaiset uskonnot ja henkiset suuntaukset, hän ymmärsi tavattoman syvästi tapahtumien ja ilmiöidn merkitystä, ymmärsi monien eri henkisten perinteiden pyhiä kirjoituksia, osasi selittää niitä ymmärrettävästi ja mikä tärkeintä, eli sen tiedon mukaan. Hän puhui Ihmisestä, kognitiosta, symboleista, pysyvästä kehityksestä ja eheydestä. Aavistin Ikuisen Viisauden hengen ja yhtäkkiä se maailma alkoi aueta minullekin. Pysähdyin hämmästyneenä: maailmahan on todella paljon suurempi, laajempi, syvempi kuin meidän rohkeimmatkaan käsityksemme siitä.

Ryhdyin opiskelemaan innolla
Tämä tapahtui 11 vuotta sitten. Vuosien kuluessa vastaan on tullut erilaisia haasteita ja koettelemuksia, mutta en ole koskaan pettynyt opiskeluun vaikka epäilinkin välillä eteenpäin pääsemistä. Elämäni kokemus ja kokeminen ovat muuttuneet paljon ja vanhaan ajattelutapaan ei ole paluuta, olen vain kasvanut siitä ulos, kuten lapsi kasvaa pienistä vaatteista. Tänäkin päivänä opiskelen yhä innostuneena. Ja nyt kuten, kuin aikaisemminkin, mieleni hiljenee Viisauden edessä ja koen syvää kunnioitusta ja kiitollisuutta: maailma on suuri!

Luennolla puhun kokemuksistani, mutta nojaan kaikille uskonnolle ja henkisille suuntauksille yhteiseen Ikuiseen Viisauteen.
- Puhumme siitä, mitä on oppiminen ja kehitys
- Avaamme symboleiden merkitystä oppimisessa
- Näemme, mitkä oppimisen prosessit ovat meille arkipäiväisestä toiminnasta hyvin tuttuja ja mitä prosesseja emme yleensä huomaa
- Saamme käsityksen välineistä, jotka ovat meille avuksi oppimisen ja kehityksen tiellä

Ihmeiden Maailma on edessämme, elämme siinä ja meillä on mahdollisuus kokea sen ihmeitä syvemmin. Meillä on mahdollisuus kehittyä ja jatkuvasti kasvaa. Meillä on mahdollisuus koskettaa syviä elämän lainalaisuuksia. Mellä on kaikki.

Luento:
Auditorio, Sunnuntaina klo 12.00
Olga Ovchinnikova